uitstap naar het koninklijk museum van Midden Afrika

apr 23, 2024

Tijdens thema Wereld hebben we een excursie gedaan naar het Koninklijk museum van midden Afrika in Tervuren. Met de tram waren we al snel ter plaatsen en konden we allerlei doe opdrachtjes doen dankzij onze boekjes die we hadden gekregen.

Het eerste opdrachtje dat we moesten doen was het meten van een lange boot dat in een gang stond. In die boot konden wel 100 mensen zitten. Eerst hebben we gemeten met het aantal stappen die we konden zetten maar daar waren grote verschillen bij. Sommige kinderen hadden 40 stappen andere 56 stappen. Ahja zegt een kindje dat is normaal. sommige zetten kleine stapjes, andere zetten grote stapjes. Hoe konden we het dan anders meten? Ah door er naast te liggen. Dus kwamen we tot de conclusie dat de boot even lang was als 21 kindjes te samen.

Daarna zijn we gaan kijken in de zaal ter talen waar we te weten zijn gekomen dat er in Afrika wel 200 verschillende talen wordt gesproken. maar ze spreken ook soms zonder woorden maar met communicatietrommels. Die mochten we dan ook eens uittesten. Ook de muziekinstrumenten mochten we eens uittesten in het museum.

We hebben ook gekeken naar de verschillende klederdrachten die Afrika te bieden heeft maar ook naar de verschillende dansen. We hebben deze ook eens samen gedaan. De mama’s hebben zich ook helemaal laten gaan 🙂

In de zaal van Biodiversiteit kwamen we meer te weten over welke dieren er allemaal in Afrika leefden. De okapi’s hebben wel een tong van 50 cm lang en kunnen hun oren daarmee kuisen. Natuurlijk moesten wij ook eens proberen als we met onze tong aan onze oren konden. Maar dat was niet het geval. Er konden wel een aantal kinderen met hun tong tot aan hun neus.

De juf had voor de kinderen nog een speciaal opdrachtje. Ze moesten heel goed naar de verschillende maskers kijken die tentoongesteld waren in de vitrines. Ze mochten er één uitkiezen en deze natekenen. Die mogen ze dan de week erna proberen te knutselen in de klas.

ten slotte mochten we met kapla’s ook verschillende hutjes en gebouwen maken die je in Afrika kon tegen komen.

Het was een heel leerrijke uitstap.